Uit liefde voor ons dagelijks brood
Eind 2018 opende een tweede ‘Au Flan Breton’ vestiging in het Leuvense.
Uit liefde voor ons dagelijks brood
Eind 2018 opende een tweede ‘Au Flan Breton’ vestiging in het Leuvense. In de nieuwe bakkerij, van zo’n 250 vierkante meter, wordt meer dan enkel brood verkocht.
Een ‘Au Flan Breton’ bakkerijbezoek is een échte belevenis. Je ziet de bakker het brood ter plaatse bakken, je kan in een warm interieur/decor ontbijten en lunchen. En er worden nog heel wat andere streekproducten aangeboden. De eerste reacties van de klanten zijn erg positief en dat hoeft niet te verwonderen: de bakkersstiel kent weinig geheimen voor bakker en zaakvoerder Frederik Delrue. Hij en zijn vrouw, Petra Amerijckx, zijn al meer dan 15 jaar bezig met het bakken van artisanaal brood en banket.
Tekst: Sophie Berlamont - Foto's: Dirk Leemans
Bron: www.voka.be
Gegroeid uit passie voor het vak
Maar toch bleef er iets knagen bij Frederik: “Overal zag ik opportuniteiten, kansen om producten en processen in de bakkerij te verbeteren. Ik wou met al mijn inspiratie aan de slag en na enkele coachingsessies en korte opleidingen aan een business school besefte ik dat ik een geboren ondernemer ben.”
De taken tussen het koppel werden herverdeeld: ze deden elk waar ze het beste in waren. Petra bleef haar passie uitvoeren in de bakkerij en Frederik nam de zakelijke kant voor zijn rekening.
“De zaken gingen goed en wanneer je iets goed doet, begin je op te vallen”, zegt Frederik. De bakkerszaak begon heel wat investeerders aan te trekken. “Die gesprekken met ondernemers waren erg leerrijk en streelden mijn ego, maar de familiezaak uit handen geven voelde niet juist. De talrijke gesprekken met die ondernemers waren wel een extra incentive voor ons om uit te breiden, maar wel in eigen beheer en op ons eigen tempo.”
En zo geschiede, in minder dan 15 jaar tijd groeide het familiebedrijf ‘Au Flan Breton’ uit tot vijf vestigingen en hebben ze nu ook een eigen brasserie.
The proof is in the flan
Door de groei werken er nu ongeveer 100 mensen voor Au Flan Breton. De bakkerij kreeg daardoor het label ‘industriële bakker’, maar ze sluiten geen compromissen als het op versheid en kwaliteit aankomt. Om verse producten uit de streek te kunnen blijven gebruiken en aldus de kwaliteit te vrijwaren is Frederik heel ver gegaan. Het heeft hem bloed, zweet en veel geld gekost. “Het absurde is dat de regelgeving je als industriële bakker verplicht om industriële producten te gebruiken: margarine in de plaats van boter, poedermelk in de plaats van verse melk…” Hij is er als industriële bakker toch in geslaagd om op de traditionele manier te mogen blijven doorgaan. Nu werken er vier koeien en honderd kippen voltijds voor Au Flan Breton en dat 365 dagen per jaar.
De bakkerij van de toekomst
“Ik geloof dat onze nieuwe vestiging in Leuven de bakkerij van de toekomst is.” Volgens Frederik hoort een bakkerij aan de volgende vereisten te voldoen: een bakkerijbezoek moet een belevenis zijn met non-stop shopping 7 dagen op 7. Er moet ter plaatste geconsumeerd kunnen worden en tot slot moet je er meer kunnen kopen dan alleen maar brood.
Volgens Frederik zijn er twee opties: ofwel blijf je kleinschalig ofwel word je net heel groot. Iets tussenin werkt moeilijk. “Met het juiste concept en goede producten kan je kleinschalig blijven maar dan werk je ‘slag om slinger’. De winstmarges zullen klein blijven want de investeringen om een bakkerij open te houden zijn enorm. Wij hebben gekozen om te groeien. We hebben ons bedrijf gesplitst in drie vennootschappen: we hebben een patrimoniumvennootschap opgericht, een productievennootschap en een winkelvennootschap. Als de laatste twee vennootschappen een geoliede machine worden, dan kan je die verkopen. En het patrimoniumvennootschap dient voor ons pensioen, maar dat is gelukkig nog ver in de toekomst.”